Jak przygotować smaczną, wytrawną przekąskę?

Przetwory to nie tylko słodkie konfitury, syropy czy soki. To także bardziej wytrawne smaki, dzięki którym można wzbogacić swoje codzienne menu. Dlaczego warto mieć takie przetwory w swojej kuchni?

Oryginalne kanapki

Wytrawne przetwory świetnie pasują do kanapek, zarówno tych z wędliną, jak i warzywami albo nabiałem. Najczęściej takie przetwory mają gęstą, kremową formę, więc z powodzeniem mogą zastąpić masło, ketchup czy majonez, a niektóre smakują tak dobrze, że nie trzeba dodawać do nich już niczego więcej, jak w przypadku wegańskiego smalczyku albo hummusu z wędzoną papryką od Eterno.

Kanapki z wytrawnymi przetworami idealnie nadają się na imprezę. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, bo wystarczy tylko pokroić pieczywo na małe kawałki i posmarować różnego rodzaju dodatkami, a goście z pewnością docenią ich ciekawy smak. Do kanapek z wytrawnymi pastami pasują także takie dodatki jak oliwki, suszone pomidory, anchois, różne gatunki serów.

Sprawdzone menu na przyjęcie

Nie tylko kanapki będą dobrym pomysłem na imprezowe przekąski. Wytrawne przetwory można wykorzystać w tartinkach i roladkach z ciasta francuskiego, a ich przygotowanie też nie nastręcza większych problemów – ciasto uzupełnia się wybranym przetworem, na przykład karmelizowaną cebulką z żurawiną albo ostrą salsą paprykową, i dekoruje kawałkiem łososia, pomidora, oliwką, marynowanymi pieczarkami.

Dzięki wytrawnym przetworom zupełnie inaczej smakować będą chipsy, kawałki surowych warzyw, wędliny i zimne mięsa, a z produktów takich jak tofu w zalewie da się przyrządzić pyszną sałatkę. Jak wybrać odpowiednie produkty? Smak wytrawnych przekąsek zależy oczywiście od jakości składników. Dostępne na eterno.pl przetwory mają naturalny skład, bez żadnych chemicznych dodatków i są odpowiednie także dla wegan.

Niebanalne wypieki

Wytrawne wypieki często serwowane są na zimno, właśnie jako dodatek do przekąsek, kanapek i mięs. Jednak można je wykorzystać także w daniach ciepłych. Świetnie takie przetwory sprawdzą się jako nadzienie do pieczeni albo rolady, inny pomysł to zrobienie na ich bazie aromatycznego sosu do makaronu lub smażonych warzyw. Chutney pasuje do pieczonej ryby, z salsą można zrobić pizzę albo zapiekanki, a karmelizowaną cebulką warto nadziać drożdżowe babeczki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

cztery × trzy =